Angliai munkavállalás

Az ország teljes neve Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyság, és több, mint 62 millió lakosa van. A központi részen, Anglián kívül három további, bizonyos autonómiával rendelkező terület tartozik bele: Wales, Skócia és Észak-Írország, de messze a legnépesebb a központi terület, Anglia. Az ország éghajlata óceáni, sok esővel, általában borús idő a jellemző. Nagy-Britannia a régi és a modern keveredésének otthona, ez jellemző a kultúrától kezdve az építészeten át az emberekig. Tipikus brit családok, és a világ minden tájáról érkező letelepedők teszik színessé, különösen Londont.

U.K. 2014 január 1-től feloldotta korlátozásait Románia és Bulgária polgáraival szemben.

Az apróbb nehézségek ellenére Nagy-Britanniában mindenkinek érdemes munkát vállalnia. Nem csak a magas fizetés miatt, de az angol nyelv teljes elsajátítása miatt is megéri, nem is beszélve egy idegen kultúra megismeréséről.

Sokan kerestek meg bennünket, hogy kevés, minimális angol nyelvtudással vagy nyelvtudás nélkül milyen munkát tudunk ajánlani?Angliában lévő partnercégeink között van magyar vezetésű is, az ő segítségükkel tudnak elhelyezkedni a nyelvtudás nélkül jelentkezők.

Jelenleg Nagy-Britannia és Írország területén lévő szállodákba közvetítünk munkaerőt. Ennek elsősorban az előnye az, hogy az hotel staffeurópai szintű bérezés mellett többnyire  étkezést is biztosít a külföldi munkáltató.Célországaink adatbázisát folyamatosan bővítjük az adott ország külföldi munkavállalókra vonatozó korlátozásaitól függően.

Fizetések

A bruttó átlagfizetés az országban havi kb. 500.000 Ft-nak megfelelő angol font, de nagy szórással. Ez után a legtöbb ember 20%-ot adózik, viszont az első 8105 font kereset (2,8 millió Ft) még adómentes. Mindehhez általában 12% társadalombiztosítási járulék jön. A külföldről bevándoroltak első munkahelye leggyakrabban minimálbért, vagy azt kis mértékben meghaladó órabért fizet, de idővel mindig van lehetőség az előre lépésre, ami csak munkánk minőségétől, hozzáállásunktól és nyelvtudásunk szintjétől függ. 2014 októberétől emelkedtek a minimálbérek! 25 éves kor  felett £7.20 óránként- 2016 áprilisától!

Év 21-24- ig
18 -20ig 18 alatt
Gyakornok*
2016

2014

     £6.70 

£6.50

£5.30

£5.13

£3.87

£3.79

£3.30

£2.73

2013        £6.31 £5.03 £3.72 £2.68
2012 £6.19 £4.98 £3.68 £2.65
2011 £6.08 £4.98 £3.68 £2.60
2010 £5.93 £4.92 £3.64 £2.50

*Azokra vonatkozik,akik gyakornokok, 16-18 évig, vagy 19 év esetén, az első évben.

A legtöbb helyen heti fizetés van, de sok helyen csak kéthetente vagy havonta fizetnek. Szinte minden munkahelyen (kb 95%) visszamenőlegesen fizetnek. Ez azt jelenti, hogy ahol heti fizetés van, ott a próbaidő letelte utáni hétvégén még nem kap fizetést, majd csak a következő hét végén. Akkor kapja meg a fizetést azokra a napokra, melyeket az előtte való héten már ledolgozott.

Hogyan nyithatok bankszámlát és mik szükségesek hozzá?

Alap esetben a személyazonosságunkat és az Egyesült Királyságbeli lakcímünket kell igazolni. A gyakorlatban azonban, a legtöbb bank csak akkor nyit valakinek bankszámlát, ha az illetőnek van egyesült királyságbeli munkahelye. Nincs egységes álláspont a bankok, de még egy bizonyos bank különböző bankfiókjai között sem, így előre nem lehet tudni, hogy ki hol fog tudni bankszámlát nyitni. Először érdemes a lakóhelyünkhöz legközelebbi bankba bemenni, s ha nem nyitják meg a számlát, akkor másik banknál és/vagy bankfiókoknál próbálkozni. Lakásbérleti szerződést és/vagy hivatalos lakcímigazolót valamint útlevelet vagy személyigazolványt mindenképp vigyél magaddal. Ha már van munkahelyed, akkor a munkáltató által kiállított munkáltatói igazolásra is szükség lesz. Előfordulhat, hogy bizonyos bank (ok) és/vagy bankfiókok  csak útlevéllel rendelkezőknek nyitnak számlát (szemelyi igazolvánnyal nem), s a Barclays bank a lakcím igazolásán felül kér egy eredeti otthoni bankszámlakivonatot is az utolsó 3 hónapról.

National Insurance Number (N.I. szám) nation

Ez az adó- és társadalombiztosítási szám. Minden munkában álló személynek igényelnie kell, de az aktív munkakeresők is igényelhetik. Érdemes az országba érkezést követő roved időn belül időpontot igényelnünk az N.I szám interjúra, mert lehet, hogy csak az igénylés után pár héttel kap a jelentkező időpontot. Időpontot a 08456000643-as telefonszámon lehet igényelni. Számítsunk rá, hogy a hívás  kb 5-10 percig tart. Meg kell adnunk a teljes nevünket (ahogy a hivatalos iratainkban szerepel), állampolgárságunkat (kettős vagy többszörös állampolgároknak mindegyiket), születési dátumunkat, az Egyesült Királyságba való érkezésünk dátumát, egyesült királyságbeli teljes lakcímünket és preferenciánkat, ha van (pl: tolmácsot szeretnél, mozgássérült vagy stb). Tolmácsot ingyenesen biztosítanak, ha ezt az igényt valaki az időpontkérésnél jelzi.Az N.I szám és igénylése is ingyenes!Partnercégeink segítséget nyújtanak benne!

Feltétele-e az elhelyezkedésnek a bankszámla vagy az N.I. szám megléte?

Nem, de a gyakorlatban a legtöbb munkáltató előnyben részesíti azt a munkavállalót, akinek már meg vannak ezek, vagy, N. I szám esetén, ha már legalább folyamatban van az igénylés (a jelentkező már rendelkezik időponttal és az időpontigénylésnél a jobcentre által kiadott referenciaszámmal).

Szükséges-e útlevél vagy elég a személyi igazolvány az Egyesült Királyságban?

A határátlépéshez bármelyik önmagában is elég, de bizonyos helyeken csak az útlevelet fogadják el, pl: néhány bankfiók. Előre nem tudja senki megmondani, hogy neked hol nyitnak számlát, és lehet, hogy pont az a bank nyitná meg, aki ragaszkodik az útlevélhez de, ha nincs útleveled, ők sem fogják.

Kell-e adóbevallást készítenem?

Ha alkalmazottként dolgozol, akkor nem.

Adózás
Amennyiben egy magyar állampolgár véglegesen hagyja el Magyarországot, személyi jövedelemadójának soron kívüli megállapítását egy e célra kiállított nyomtatvány benyújtásával igényelheti.
A nyomtatvány benyújtása után az APEH elkészíti az adóbevallását, amelyhez a szükséges dokumentumokat el kell juttatni az APEH területileg illetékes kirendeltségéhez.
Amennyiben egy magyar állampolgár csak ideiglenesen kíván az EU valamely tagállamában tartózkodni, az adóhatóság felé nincs bejelentési kötelezettsége.

Kell-e, illetve érdemes-e a magyar jogosítványt angolra cserélni?

Nem. Csak akkor, ha itt szeretnél autóbiztosítást kötni, vagy, ha sofőrként szeretnél elhelyezkedni. Mivel személyazonosításra is elfogadják megkönnyíti a bankszámlanyitást es egyéb hivatalos ügyek intézését, de arra érdemes figyelni, hogy legalább 2 hét (de lehet több is) mire megérkezik az angol jogosítványunk. A várakozási időn felül meg £50 + postaköltség díjjal is számolnunk kell.

Vezethetek-e magyar rendszámú autót Angliában?

Ha Egyesült Királyságbeli lakos vagy, vagy azzá válsz( munkát vállaltál) magyar rendszámú autót egy percig sem vezethetsz a UK területén, azt azonnal nyilvántartásba kell vetetni. Ez akkor is igaz, ha még (vagy épp) nincs munkád, de már van bankszámlád vagy N.I. számod, hiszen ezek már egyértelmű jelei annak, hogy nem turistaként tartózkodsz az országban. Amennyiben ezeknek nem teszel eleget, és brit lakosként továbbra is használod a járművet akár le is foglalhatják.
Bővebb információ magyarul a konzulátus honlapján olvasható: www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/UK/hu/Konzu…etoi_jogositvany.htm

Táppénz

Minden hivatalos munkaviszonnyal rendelkező dolgozót megillet a “statutory sick pay”, aki legalább 4 napja beteg es minimum £107/hét keresettel rendelkezik. Ez azokra is vonatkozik, akik  közvetlen a megbetegedés előtt kerültek alkalmazásba. A táppénzt maximum 28 hétig folyósítja a munkáltató. Összege £85.85/hét. A folyósítás napja és módja megegyezik a munkabér fizetésével. A táppénzfolyósítás feltétele, hogy a munkavállaló jelezze a munkáltatónak, hogy beteg. A betegség jelentésének módjáról és idejéről a munkaszerződésből tájékozódhatunk. A munkáltató a betegség 8. napjától kérhet orvosi igazolást a munkavállalótól. Ha a munkavállaló nem jogosult táppénzre vagy a táppénz lejárt, a munkáltató köteles kiállítani egy SSP1-es nyomtatványt, melyben leírja, hogy miért nem jogosult a munkavállaló a táppénzre illetve, ha lejárt, akkor mikor járt le.

Állampolgárság (British Citizenship) bnr_4

A magyar állampolgárok 5+1 év jogszerű és megszakítás nélküli, az Egyesült Királyságban töltött idő után igényelhetik a brit állampolgárságot.
A jelentkezés beadása előtt a következő feltételeknek kell megfelelni:
18 vagy afölötti életkor§
Cselekvőképesség§
A jelentkező a későbbiekben is az Egyesült Királyságban szándékozzon§ élni vagy továbbra is a korona szolgálatában álljon egy olyan nemzetközi szervezet munkatársaként, melynek az Egyesült Királyság is tagja, vagy egy az Egyesült Királyságban alapított cégnek vagy egyesületnek dolgozzon.
Elfogadható angol nyelvtudás§
Elégséges tudással kell rendelkezni az Egyesült Királyságban való életről!§
A nyelvtudást és az Egyesült Királyságbeli életről rendelkező tudást a következő módokon lehet bizonyítani:
Elfogadható szintű nyelvtudás esetén a „Life in the UK „ vizsgát kell sikeresen teljesíteni.§
Elégséges nyelvtudás hiányában be kell iratkozni egy ESOL angol nyelv- és állampolgársági tanfolyamra, s ott legalább egy szinten sikeres vizsgát kell tenni!
Amennyiben az igénylő a fenti kettő közül bármelyiknek már korábban§ eleget tett a jelentkezés beadására, akkor semmi más teendője nincs, mint a jelentkezési lap 1.22-es részében kipipálni a megfelelő helyen.
Jó hírnév§
Megfelelés a tartózkodási előírásoknak§
Brit állampolgársággal kapcsolatosan bővebb információ kapható a www.ukba.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/ weboldalon.

A fenti információk egy része a londoni magyar nagykövetség weboldaláról származik!

 

Comments are closed.