Hasznos tudnivalók

Napjainkban sokan veszik az irány külföldi országok irányába egy új élet vagy legtöbbször egy új munka reményében. Azonban sok veszély leselkedhet ránk, ha nem figyelünk oda és nem járjuk körbe alaposan a témát, mielőtt felcsomagolunk és neki indulnánk. Íme, néhány hasznos tipp, amit jó, ha tudsz, ha külföldi munkát keresel.

1.Döntés

Az első és talán legfontosabb, amit érdemes eldöntened, hogy melyik irányba is szeretnél elindulni,

illetve semmiképpen nem ajánlott csak úgy hasraütésszerűen elindulni itthonról anélkül, hogy lenne némi pénztartalékunk. Sokszor szoktak abba a hibába esni, hogy nagy hévvel nekiindulnak a nagyvilágnak, vagy esetleg egy kiszemelt országnak, azonban nincs megfelelő mennyiségű pénzük, aztán pár héten belül úgy kell hazamenekíteni az illetőt, mert vagy pénze nincsen megélni és hazajönni, vagy annyira magányosan érzi magát külföldön, hogy inkább hazamenekül, mint hogy még egy hetet ott kelljen tölteni. Tehát mindenképp úgy induljon el, hogy gondoljon arra, ha bármilyen váratlan dolog történik otthon, haza kell mennie, legyen erre költőpénze, inkább menjen ki később, de biztonságosan, mert az adott országok bérkifizetései nem igazodnak a dolgozók felmondásához, hiszen ez esetben lehet minden nap bért kellene számfejteni és utalni. Akkor fogja kapni a fizetését, amely időpont a munkaszerződésében rögzítve van!

2. Bérek

Egy átlagos magyar munkavállaló külföldön rendszerint a minimálbért kapja (legalábbis ott, ahol van minimálbér),

ez a nyugat-európai országok esetében

körülbelül a magyar minimálbér sokszorosa,

ám arra is figyelni kell, hogy külhonban az élet is drágább lehet, mit itthon, és ha a család nem utazik a munkavállalóval, akkor két háztartást kell fenntartani.

Kezdjünk gyanakodni, ha túl jó az ajánlat: a legtöbb kamuhirdetés azt ajánlja, hogy fizetik a munkavállaló kiutazásának költségeit, a hazautazás árát, sőt a szállásköltséget is, és még így is mesés bért ígérnek – ezt némi tiszta fejjel való gondolkodás után Ön is beláthatja, hogy nem levegővel mennek a gépjárművek, hanem üzemanyaggal- hogy is lehet ez az utazás, akkor ingyen? Kiviszik? -lehet. Azonban számos esetben találkoztunk már olyan jelentkezőkkel, akik ebbe a hibába estek, kivitték őket, aztán nem kaptak fizetést, mert az állítólagos ” ingyenes kiutazás” költségeit levonták.

Ha még sem tud kiutazni, az sosem baj, ha talált jobbat,

vagy esetleg beteg lett, de! mindenképp mondja le, hogy ne várják,

mert amikor azt az információt kapta, hogy “MEHET”,

akkor a munkaadó számít az Ön munkaerejére!

3. Állást és nem szállást keresünk- egy jelentkezéskor

– természetesen fontos, hogy megfelelő körülmények között legyen biztosítva a lakhatása a dolgozónak, azonban egy szállás, soha sem kötelező része az állásnak. Kulturált szállást biztosítanak a munkaadók, de ha valakinek ez nem tetszik, mert magasabbak az igényei, akkor saját pénzből lehet bérelni albérletet mindig. Ez esetben érdemes azt is átgondolni, hogy privát szállásra nem fognak menni a munkaadó részéről, hogy bárkinek a munkába járását megoldják, önállóan kell dolgozni menni privát szállás esetén.

4. Ismerjük meg, mi vár Önre az adott országban

– Elutazás előtt mindig tájékozódjunk a fogadó ország viszonyairól.

5. Adjunk időt magunknak az új munkahelyen

– nem kell ahhoz külföldre menni, hogy azzal szembesüljünk, hogy magunkat kipróbálva egy pozícióban, még sem igazi. Minden új munkahelyen időt kell adnunk magunknak, hogy megtanuljuk a feladatot, megismerjük a kollégáinkat, feletteseinket. Az első egy hét mindenhol nehéz, de ha 1-2 nap után odébb áll, akkor mindenhol csak kezdő marad, újra és újra szembesülnie kell a betanulás, ismerkedés folyamataival. Legalább 1 hónapot adjon magának és ha nem megy, akkor váltson!

7. Kint tartózkodás ideje alatti, munkahelyváltás esetén

Ha váltani szeretne mi utána is elérhetőek vagyunk! Mindig, mindenkor fordulhat hozzánk, mert mi az után is elérhetőek vagyunk, miután már valaki kiment valahová dolgozni!

KÖSZÖNJÜK A BIZALMÁT!