Munkavállalás a Brexit után

Újabb, hivatalos döntés született arról, hogy mi történik az EU állampolgárokkal a Brexit után Angliában. A döntés részleteiről, amiket segítőkészen példákkal is alátámasztottak, a gov.uk kormányzati portál számolt be.

A legfontosabb, hogy az Egyesült Királyság 2019 március 31-én fog kilépni az EU-ból. Ezt követően egy átmeneti időszak kezdődik, ami 2020 december 31-ig tart, ez a kilépési folyamat végrehajtásának időszaka. Ebben az átmeneti időszakban továbbra is szabadon lehet munkát vállalni az Egyesült Királyságban minden magyar, illetve EU-s állampolgárnak, az újaknak is! Ugyanakkor ebben az átmeneti időszakban az országba érkezőknek regisztrálniuk kell magukat egy, még meg nem nevezett szervnél. Akik viszont 2019 március 31-ig megérkeztek és dolgozni kezdtek az országban, nekik ezt nem szükséges megtenniük. Ez azt jelenti, hogy a 2019 márciusa előtt és után érkező munkavállalók külön lesznek nyilvántartva, így számukra akár a regisztráción kívül további, a letelepedésüket nehezítő adminisztratív döntéseket is hozhatnak, ha a politikai klíma esetleg úgy kívánja. Ezért azt javasoljuk, hogy aki hosszabb-rövidebb ideig Angliában, Skóciában vagy Walesben szeretne élni és dolgozni, de még itthon van Magyarországon, az március előtt utazzon ki az országba!

2021-től, az átmeneti időszak végétől továbbra sincs eldöntve, hogy milyen feltételekkel mehetnek új munkavállalók a szigetországba. A meglévők viszont 5 év után továbbra is szinte automatikusan letelepedési engedélyt kaphatnak. Az átmeneti időszakban már Angliában született gyerekek szintén letelepedési engedélyt kapnak a szüleikkel együtt, vagy dönthetnek úgy a szülők, hogy a gyerek egyből brit állampolgár lesz.

A szigetország területén élő EU- s polgárok megkezdhetik a letelepedett státusz megszerzését. Mindenkinek 2021 júniusáig lesz ideje, hogy megtegye ezt, és bár a rendszer még nincs mindenki számára nyitva, az EU-s állampolgárok már regisztrálhatnak a telefonjaikon egy mobil app segítségével is.

A letelepedett státuszra már tudunk jelentkezni, és egészen 2021 júniusig, ha minden jól megy ez így is marad, tehát időnk van bőven, azonban biztos ami biztos, érdemes letudni minél hamarabb. A rendszer a hírek szerint jelenleg teszt fázisban van de az EU polgárok már tudnak jelentkezni, legalábbis egy részük, telefonon, mobil appon keresztül. A rendszer teljesen, mindenki számára március 30-tól lesz nyitva.

AMENNYIBEN megállapodás nélkül lép ki az EU-ból a szigetország, úgy változik a határidő, amíg jelentkezhetünk. Ebben az esetben ugyanis 2020 december 31-ig tehetjük csak meg.

Nem olyan régen Theresa May miniszterelnök bejelentette, hogy ingyenes lesz mindenkinek a jelentkezés, ez azonban most még nem ingyenes, vagyis pontosabban szólva az, de ki kell fizetni az összeget, viszont visszautalják a pénzt az utolsó penny-ig, amikor teljesen megnyit a rendszer március 30-án. Tehát mindenki, aki már jelentkezett, vagy március 30-ig teszi ezt meg, az fizet, majd utólag visszautalják neki, aki pedig utána jelentkezik annak már alapból ingyenes lesz. (az összeg most £65 16 év fölött, és £32.50 16 év alatt)

Ha EU állampolgár vagy, vagy egy EU állampolgár családtagja vagy, akkor minden valószínőség szerint jelentkezned kell, hogy 2021 után is az országban maradhass. Fontos megemlíteni, hogy amennyiben már van Permanent Residence Cardod (állandó tartózkodási engedély), akkor is jelentkezned kell a letelepedett státuszért.

A letelepedett státuszt akkor kapjuk, ha már megvan az 5 év Nagy-Britanniában eltöltött idő, és az 5 év alatt sosem voltunk egyszerre, fél évnél többet országhatáron kívül. Akiknek nincs meg az 5 év a jelentkezéskor, azok Pre Settled status-t fognak kapni. Ezzel a státusszal még 5 évig maradhatunk az országban, de ha amikor elérjük az 5 évet összesen, amit itt töltöttünk, akkor mi is jelentkezhetünk a rendes letelepedett státuszra, és akkor már nem lesz korlátozva, hogy hány évig maradhatunk. Természetesen a Pre-Settled státuszról való átváltás Settled státuszra szintén ingyenes lesz.

Amennyiben sikeres a jelentkezésünk, a belügyminisztérium küldeni fog e-mailben egy linket, ahol online ellenőrizhetjük, hogy megkaptuk. Kézzel fogható dokumentumot egyelőre nem fognak osztogatni a legtöbb embernek egyáltalán, csak kivételes esetekben.

Mi kell a regisztrációhoz:

  • Személyazonosságot igazoló dokumentum: ezt a mobilappon fogod beszkennelni
  • Annak a ténye, hogy itt laksz már egy ideje, jobb esetben több, mint 5 éve az országban: ezt pl az NI számod megadásával egy automatikus ellenőrzés útján tudod igazolni, és amennyiben ez sikeres, úgy semmiféle dokumentumokat nem kell keresgélned, amivel bizonyítod, hogy mióta vagy itt
  • Ha Ön EU-n kívülről származol akkor bizonyítanod kell, hogy egy EUs polgár családtagja vagy

A rendszer jelenleg csak Androidos telefonokon működik, azonban nem muszáj a saját telefont használni, az ismerősöd telefonját is elkérheti, hogy regisztráljon. A telefonra az EU Exit: ID Document Check nevű appot kell letölteni és ezen keresztül lehet a jelentkezést megcsinálni.

Semmi más dolga nincs a jelentkezés után, mint várni, és a belügyminisztérium értesíteni fogja. További részletek a kormány honlapján itt.  (forrás: https://www.gov.uk/apply-stay-uk-leaves-eu-test-phase és https://hungliaonline.com/eu-allampolgarok-millioi-kezdhetik-meg-a-letelepedett-statusz-megszerzeset-hogy-maradhassanak-a-brexit-utan/)