A Brexit után is lehet menni Angliába dolgozni

Újabb, hivatalos döntés született arról, hogy mi történik az EU állampolgárokkal a Brexit után Angliában. A döntés részleteiről, amiket segítőkészen példákkal is alátámasztottak, a gov.uk kormányzati portál számolt be.

A legfontosabb, hogy az Egyesült Királyság 2019 március 31-én fog kilépni az EU-ból. Ezt követően egy átmeneti időszak kezdődik, ami 2020 december 31-ig tart, ez a kilépési folyamat végrehajtásának időszaka. Ebben az átmeneti időszakban továbbra is szabadon lehet munkát vállalni az Egyesült Királyságban minden magyar, illetve EU-s állampolgárnak, az újaknak is! Ugyanakkor ebben az átmeneti időszakban az országba érkezőknek regisztrálniuk kell magukat egy, még meg nem nevezett szervnél. Akik viszont 2019 március 31-ig megérkeztek és dolgozni kezdtek az országban, nekik ezt nem szükséges megtenniük. Ez azt jelenti, hogy a 2019 márciusa előtt és után érkező munkavállalók külön lesznek nyilvántartva, így számukra akár a regisztráción kívül további, a letelepedésüket nehezítő adminisztratív döntéseket is hozhatnak, ha a politikai klíma esetleg úgy kívánja. Ezért azt javasoljuk, hogy aki hosszabb-rövidebb ideig Angliában, Skóciában vagy Walesben szeretne élni és dolgozni, de még itthon van Magyarországon, az március előtt utazzon ki az országba!

2021-től, az átmeneti időszak végétől továbbra sincs eldöntve, hogy milyen feltételekkel mehetnek új munkavállalók a szigetországba. A meglévők viszont 5 év után továbbra is szinte automatikusan letelepedési engedélyt kaphatnak. Az átmeneti időszakban már Angliában született gyerekek szintén letelepedési engedélyt kapnak a szüleikkel együtt, vagy dönthetnek úgy a szülők, hogy a gyerek egyből brit állampolgár lesz.